Zase ti šneci !







Jen malé vysvětlení k dnešnímu příspěvku.

Vstoupila jsem do kalných vod...............neboť zbufnu (skoro) všecko, moc si nevybírám (hlavně když navaří někdo druhý.....) Ale postup přípravy, zabíjení, usmrcování a jiné drasťárny jsou mi cizí, nepříjemné, odporné a nelidské !!!

Kdybych měla zabít slepici, tak jdu raději vyhrabávat kořínky a hlízy a okusovat kůru ze stromů !

Už jsem o tom vůbec nechtěla psát, ale respektuji vaše dotazy.


Moje resumé : šneky ne, alespoň v dohledné době a v takové úpravě !


Recept: Nadívaní šneci podle M.D.Rettigové

Kopu šneků zavři do prázdné místnosti- nejlépe dlážděné, kde je ponecháš o hladu několik dní, aby se dobře vyčistili. Uvař šneky v slané vodě, pak je vyndej z domků, uřež ocásky,přemej je v soli, očisti je patřičně a nech je buď v rybí, aneb je-li to v den masitý, v hovězí polévce ještě uvařit, aby lépe změkli - domky vymyj v soli a nech je vysáknout.

Pak dělej nádivku: na kopu šneků utři půl libry másla a půl libry čistě přemytých sardelů, dej k tomu z půl citrónu drobně krájenou kůrku, trochu květu, asi 2 neb 3 stroužky se solí dobře utřeného česneku, trochu majoránky a strouhané žemličky tolik, co za dobré uznáš, aby patřičná nádivka byla.

Pak dej do domků vespodvždy kousek nádivky a jednoho šneka a vyplň domek zase nádivkou tak, až jsou jako prve doplněné. Tak do nich nalij té polévky, co se v ní šneci vařili a podlij je tím. Nech je asi čtvrt hodiny v troubě trochu opéct a dej je na stůl.



Přepisuji pantátovo pojednání, které jsem vytáhla z odpadkového koše !!!

" Díky své prostořekosti a ochotě mé drahé ženy moje moudra posílat do světa , jsem byl donucen jeden z mých nápadů dokončit.

Kdyby nebylo vytroubeno do světa, co jsem přinesl ze zahrady, tak by to možná skončilo vypuštěním živočichů zpět do přírody.

Tak tedy s pomocí starodávné kuchařky jsem se pustil do vraždění neviňátek............

Každý odsouzenec k popravě měl mimo jiné právo na koupel.

Šneci tedy prošli po týdnu čištění ještě očistnou koupelí.


Při pomyšlení co je čeká, jsem se v duchu považoval za necitu. Tato milá stvoření mám usmrtit odporným způsobem ve vařící vodě !

Opravdu jsem chvíli váhal a se slovy " promiňte" jsem ortel vykonal.


Vše ostatní jsem se snažil udělat podle receptu M.D.R. Jediné chyby jsem se dopustil, že jsem smíchal dva recepty dohromady a to šneci po burgundsku, kde se do vývaru přidá bílé víno.


Při myšlence, že bysme měli šnečí směs dolovat z domečků jsem se rozhodl pro konečnou fázi použít formu na mufíny.


Při naservírování na nasucho opečený chleba to nebylo špatné.

Hospodyně prohlásila, že to bylo jak sekyrková polívka........

Výsledek byl rozpačitý, vzhledem k množství chutí !

Chutnalo to i ženiným rodičům, tak snad to nebylo " tajemství popelnice", jak s oblibou označují taková jídla naše děti !




Komentáře

  1. Hmmm, opět jsem se ujistila, že nemusím mít všechno :-))) Děkuji za vyčerpávající popis.

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych to ochutnala,ale nedělala bych to nenenene.Pěkný den.Věra

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych to teda ochutnala,ale nechtěla bych to vařit nenenene raději je nechám na zahradě jezdit.Pěkný den.Věra

    OdpovědětVymazat
  4. Gizelko-
    moja řeč !!!

    Bíbo-
    taky že je necháme jezdit po zahradě, žádný příště už nebude !

    Holčiny dík za komentíky
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  5. Jaru,
    klobouk dolů před vámi oběma. Asi bych to nedala :o).
    Opatruj se, Alča

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Jaromilko, jsem moc ráda, že vy dva jste přežili! Manžel, krom toho, že umí držet slovo, má taky kuchařský a hlavně literární talent!
    Moc vás oba zdravím a přeju hezké dny.
    Helena

    OdpovědětVymazat
  7. JAROMILKO ZLATÁ, JSEM VEGETARIÁN.
    PŘÍŠTĚ PROSÍM, RADĚJI NĚCO O KYTIČKÁCH.
    MĚJ SE HEZKY.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  8. Taky gratuluji, že jste přežili.
    Tuhle jsem čirou náhodou viděl nějaký pořad, kde se vařily dva recepty dle M. D. R. a na konci se konstatovalo, že to pro dnešního strávníka není moc poživatelné. :)
    Ale Francouzi si na šnecích pochutnávají, tak to až tak špatné být nemůže.
    A jednou máte co vyprávět vnoučatům. "Jó, to tenkrát děda nalovil na zahrádce šneky ..." :)

    OdpovědětVymazat
  9. V minulém příspěvku, jsem vás varovala, že to vaření šneků je pro silné nátury.
    Ač je nemusím, závidím, jak si na nich někdo dokáže pochutnat. Mám podobný problém s plody moře. Prý je to tak dobré! Když cítím vůni, při jejich vaření (také většiny účastníků této pochutiny za živa), musím utéci. Stejný efekt na mě dělal, babičky, "zajíc na černo".
    Dobrou chuť všem.

    OdpovědětVymazat
  10. Se mi zvednul kufřík...brrr... Jednou jedinkrát jsem se nechala ukecat na grilovanou slávku a nikdy více žádného mlže, plže ani hlavonožce do huby nedám.... Brrr.. Mám husí kůži až na zádech.

    OdpovědětVymazat
  11. Pantáta to popsal pěkně. Nechce si také psát blog?
    No, musím uznat, že máte odvahu. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahojky Jaromilko,

    teda, tak tomu říkám příspěvek.. Já osobně bych radši rukama zabila tu slepici. Já šneky nikdy nechutnala a ani mě to nějak neláká, i když je pravda, že na skus to bude něco podobného jaké mořské plody.

    Přeji krásný den. Eva

    OdpovědětVymazat
  13. Babky a pane !
    Jak jsem již psala, pokračování šneků jsem psát nechtěla, ale teď jsem ráda,neboť jsme se při čtení vašich názorů hodně nařehtali !!!!
    Díky za ně !
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  14. Doporučuji http://www.mp3stahuj.cz je tam plno mp3 zdarma ke stažení, videa, obrázky, seznamka atd. Super web.:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

POSLEDNÍ LEDNOVÝ

Meditace v zenové zahradě